Candidatura d'Unitat Popular

Palau-solità i Plegamans

Discrepàncies polítiques, les necessàries. Però mentides NO.

Tot mirant el meu mur del Facebook, l’altre dia vaig acabar topant amb una entrada del regidor de CiU Jaume Oliveras al seu bloc personal, on venia a fer un resum, com fa habitualment, del darrer Ple Municipal (aquest celebrat a finals de juny), que us enllaço com a referència. Com que ara fa un any que com a regidor de la CUP hi participo, vaig decidir llegir-lo a veure que hi deia aquesta vegada, ja que reconec que normalment em fa certa gràcia veure la interpretació que en fa dels mateixos. Un cop llegit, no me n’he pogut estar i faré uns comentaris al respecte, ja que una cosa són interpretacions i visions polítiques distanciades, i una altra és esbombar mentides sense miraments.

En el cas de l’estudi de mobilitat, redueix els arguments que van portar a la CUP a votar-hi en contra a la vinculació de l’estudi amb el POUM. Cert, va ser un dels arguments, ja que la seva aplicació, tal com recull el mateix estudi, preveu una nova “ronda sud” que uniria l'Avinguda Diagonal a Piscines amb la rotonda del pont de Can Cladellas al Carrer de la Indústria, trinxant la verneda que hi ha entre l’Escorxador i el CAP. A més es preveu un creixement desmesurat i totalment allunyat de la realitat de Palau, que ens veuria créixer un 66%, passant dels actuals 15.000 habitants a 25.000. Però l'Oliveras oblida (suposo que per no allargar-se massa...) altres arguments com la referència del pla de mobilitat al IV cinturó (per a seguir trinxant el territori), o el fet que es porti a votació a la meitat de la vigència de l’estudi (fet pel període 2014-2019), sense aportar cap memòria de les actuacions fetes fins ara, ni destacant les que serà impossible realitzar els pròxims 3 anys. Però el que és més greu, menteix quan diu que l’estudi no preveu una reducció de l’actual recorregut del transport urbà, tal com es pot veure a la imatge adjunta, extreta del propi estudi de mobilitat.

Extracte de l'estudi de mobilitat on es proposa (en verd) suprimir part de l'actual recorregut del bus urbà.

La següent perla del Jaume Oliveras ve quan parla de la moció de suport a les persones refugiades. Més enllà de no recordar les raons que ens van portar a abstenir-nos a la votació que podeu trobar al punt 8 de l'ordre del dia, torna a mentir quan parla del pressupost de l’ajuntament en matèria de cooperació, tot i que ell és el regidor de l’àrea en qüestió. L’ajuntament té un pressupost de 16.781.260,25€ pel 2016 i té pressupostat destinar 50.801,09€ del mateix a despeses en l’àmbit de la cooperació (ho podeu trobar aquí). Això és un 0,3%. I va ser ell que durant el Ple va desmentir que no li dediquessin un 0,7% i va demanar a l’interventor que ho corroborés, el qual, defugint la realitat, també va intentar dir que el que deia jo no era cert, i que sí li dedicaven un 0,7%. Podrien haver dit que jo mentia quan vaig dir que la partida de cooperació era de 20.000€ (certament vaig errar la xifra, ho reconec, no pas que el % era força inferior al 0,7%), però no poden negar el que es publica al pressupost que ells mateixos han configurat, i que el mateix interventor ha de vetllar per a que es compleixi. A no ser, és clar, que hi hagi partides que no es corresponen exactament al que pressuposten. Llavors seria d’agrair que fossin més transparents i ho expliquessin com pertocaria, però ara per ara, són faves comptades:

Sobre els comentaris a la nostra moció de suport a les energies renovables poc a afegir. Tampoc a la tergiversació de la mateixa que es pot llegir entre línies. La podeu trobar al punt 5 de l'ordre del dia i jutjar-la vosaltres mateixes. Contractació progressiva i el quart punt dels acords ja preveu una possible contractació pública. Afegir que la moció la vam entregar a totes les regidores el 14 de juny (el Ple va tenir lloc el dia 30 de juny), per a que si ho estimaven oportú, fessin els comentaris o proposessin les esmenes que consideressin oportunes. Silenci absolut fins al mateix dia del Ple (excepte per un dubte expressat per la Luisa Fernàndez de Ganemos via mail), ni un sol comentari respecte a que consideraven el període de l’estudi massa curt. I sobre els dubtes jurídics que pugui tenir l’advocat Oliveras, com ja vaig comentar durant el Ple, poden fer un primer pas per resoldre’ls posant-se en contacte amb aquells ajuntaments que ja han contractat part del seu subministrament amb cooperatives com les que proposàvem. Tot plegat, un clar exemple de la manera de fer d'una persona que porta més de 20 anys ficat a la política institucional local.

I d’aquí fins al final de la seva entrada al bloc, poc més a afegir, són opinions personals que si més no, no comporten més mentides flagrants. Tan sols facilitar el raonament del perquè ens vam abstenir a la moció relativa a “un nou país lliure de corrupció d’estat” que podeu trobar al punt 10 de l'ordre del dia i esmentar que, quan algú et mira per sobre l’espatlla i es lamenta del baix nivell del debat polític, primer hauria de deixar de mirar-se el melic i pensar-hi amb profunditat. Heu vist cap contra-argument en el seu relat? Jo tampoc. Aquí hay nivel!

 

Jordi Méndez Cordobés, regidor de la CUP de Palau-solità i Plegamans.